Vplyv elektrosmogu na črevnú mikroflóru

Črevný mikrobióm obsahuje niekoľko stoviek bakteriálnych druhov, ktoré sa podieľajú na produkcii vitamínov a organických zlúčenín v čreve, ktoré zohrávajú zásadnú úlohu pri trávení, metabolizme a vstrebávaní živín. Citlivosť týchto životne dôležitých bakteriálnych druhov na živiny a environmentálne stimuly bola vedcami skúmaná v priebehu desaťročí. Rovnovážny a dobre vytvorený mikrobióm pozitívne ovplyvňuje naše zdravie. Podstatný vplyv na zloženie, rozmanitosť a bohatosť črevnej mikrobioty má strava, štúdiu ktorej vedci venovali najviac pozornosti.

V posledných rokoch sa však zvýšená pozornosť vo výskume venovala aj potenciálnym účinkom človekom vytvorených rádiofrekvenčných elektromagnetických polí (RF EMP) na ľudské zdravie, vrátane jeho vplyvu na črevnú mikroflóru. Výskum skutočne zistil, že vystavenie RF EMP spôsobuje, že niektoré baktérie začínajú rásť rýchlejšie v porovnaní so stavom, ak nie sú vystavené RF EMP.

Napríklad taký gramnegatívny bakteriálny kmeň Escherichia coli je zdravou súčasťou črevnej flóry, ktorá sa nachádza v tráviacom trakte každého človeka. Aj keď existujú vysoko patogénne kmene, väčšina kmeňov tvorí našu normálnu (komenzálnu) flóru. Za normálnych podmienok a v správnom množstve prispieva E. coli k optimálnemu tráveniu, syntéze vitamínov a udržiavaniu rovnováhy v črevách. Za určitých podmienok sa však špecifické kmene E. coli môžu stať dominantnými a prerásť do stavu dysbióz, t.j. vzniku črevnej mikrobiálnej nerovnováhy:

  • E. coli bola vystavená 60 Hz. Po 8 hodinách bol u E. coli významný rozdiel v spotrebe glukózy a v raste. Autori konštatujú, že elektromagnetické pole malo pozitívny vplyv na zvýšený vstup glukózy cez membránu a tým spotrebu glukózy a tým rast E. coli.
    https://www.scielo.br/j/rimtsp/a/b7hymSCTBVNZfhsXCdZBGLP/?lang=en
  • Čisté kultúry Listeria monocytogenes a E. coli boli vystavené RF EMP generovaným buď simulátorom mobilného telefónu GSM 900 MHz alebo bežným 2,4 GHz Wi-Fi routerom. Ukázalo sa, že vystavenie RF EMP v rámci krátkeho časového okna spôsobuje, že mikroorganizmy sa stanú odolnými voči antibiotikám.
    https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1559325816688527
  • Systematický prehľad 21 štúdií sa zameral na morfológiu, rast a génovú reguláciu E. coli. V 17 boli použité extrémne nízke frekvencie (NF) a v 4 štúdiách rádiové frekvencie (RF). Bohužiaľ, vzhľadom na nízky počet štúdií nie je možné stanoviť korelácie medzi expozíciou EMP a biologickými účinkami na E. coli.
    • morfologické zmeny boli pozorované v 80 % experimentov s NF
    • zmeny v rýchlosti rastu boli pozorované v 74% (NF) a 71% (RF)
    • zmeny génovej expresie boli pozorované v 33 % (NF) a 50 % (RF)

Probiotiká Lactobacillus Plantarum a Lactobacillus Rhamnosus sú tiež náchylné na škodlivé účinky žiarenia. V štúdii boli tieto kmene vystavené rádiofrekvenčnému žiareniu 6,41 GHz, 7,5 GHz a 7,62 GHz. Zistili výrazné zníženie množstva buniek patriacich k obom kmeňom a tento efekt sa zvyšoval s frekvenciou žiarenia. Autori predpokladali, že žiarenie mohlo mať na bunky oxidačný účinok, zvýšiť poškodenie voľnými radikálmi a zničiť bakteriálnu DNA.
https://www.jocpr.com/articles/effect-of-electromagnetic-radiation-on-lactobacillus-species.pdf

Vystavenie Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa 900 MHz na 12 hodín spôsobilo štatisticky významné zníženie bakteriálneho rastu. S. aureus tiež preukázal zníženú citlivosť na antibiotiká.
https://www.researchgate.net/publication/318552261_Evaluation_of_Effect_of_High_Frequency_Electromagnetic_Field_on_Growth_and_Antibiotic_Sensitivity_of_Bacteria

Ďalšia štúdia bola zameraná na posúdenie účinkov dlhodobého vystavenia 4,9 GHz na fekálne mikrobiómy laboratórnych myší. Výsledky ukázali, že črevné mikrobiálne kompozície boli v ožarovanej skupine zmenené, čo dokazuje znížená mikrobiálna diverzita a zmenená distribúcia mikrobiálnej komunity.
https://www.nature.com/articles/s41598-024-53842-2

Záver:

Čoraz viac výsledkov výskumov naznačuje, že populácia a hladiny rôznych typov baktérií v čreve sa teda môžu zmeniť vystavením elektrosmogu, čo má za následok nepriaznivé účinky na rovnováhu čriev, čo vedie k mnohým vznikajúcim patologickým stavom, ako napríklad potravinové intolerancie (intolerancia lepku, laktózová intolerancia), alergie, obezita, nešpecifické črevné zápaly, kolorektálny karcinóm, syndrón dráždivého hrubého čreva, syndróm bakteriálneho prerastania.

creva

Analýza rozdielov mikrobiómov v neožarovanej (červená) a ožarovanej (zelená) skupine. Je zobrazených iba 20 rodov mikrobiómov zoradených podľa relatívneho množstva.
Zdroj: https://www.nature.com/articles/s41598-024-53842-2#Fig2

Pridajte svoj názor